Vitaliteit

Een individu met een ziekte kan zich erbij neerleggen óf zelf de regie in eigen handen nemen en actief werken aan zijn gezondheid. Ook bij een chronische ziekte kan er sprake zijn van vitaliteit. Vitaliteit heeft als betekenis: energie om te leven => levenskracht. In vitaliteit worden 3 kerndimensies onderscheiden: Energie, Motivatie en Veerkracht. Energie wordt gekenmerkt door zich energiek voelen, motivatie door doelen te stellen in het leven en moeite doen om deze te behalen, veerkracht door het vermogen om met de dagelijkse problemen en uitdagingen van het leven om te gaan. Vitaliteit is een dynamisch begrip, waarbij met positieve energie gebruik wordt gemaakt van eigen vermogens en kwaliteiten om veerkrachtig en creatief om te kunnen gaan met invloeden van buiten. Deze invloeden kunnen van alles zijn: denk aan dagelijkse dingen op werk of privé, problemen met de kinderen of met de buren, maar ook met omgaan met ziekte en beperkingen.

In 1948 heeft de WHO gezondheid gedefinieerd als: ‘Gezondheid is een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden en niet van louter het ontbreken van ziekte’. Dit betekent dat er veel mensen als niet gezond verklaard kunnen worden. Dit vond Machteld Huber ook en daarom heeft zij een nieuwe definitie van gezondheid omschreven: ‘het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven’ . Volgens Huber wordt hierin veel meer de potentie benadrukt om gezond te zijn of te worden, zelfs wanneer er sprake is van ziekte.

Positieve gezondheid

Machteld Huber en collegae introduceerden het begrip positieve gezondheid om het concept te operationaliseren. In Positieve Gezondheid staat een betekenisvol leven centraal. Door mensen te vragen wat zij zouden willen veranderen, spreek je hun bron van veerkracht (kracht van lichaam en geest om zich snel te herstellen) aan. Dit kan motiverend werken en voor energie zorgen. Door 6 dimensies (lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, sociaal meedoen en dagelijks functioneren) te evalueren wordt er breder gekeken naar gezondheid en krijgen de mensen met behulp van bewustwording en versterking van de intrinsieke motivatie de regie in eigen handen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan.

Dit kan het volgende voor u betekenen:

  • veel meer in contact komen met uw kracht in plaats van uw zwaktes
  • te focussen op een betekenisvol leven, in plaats van op gezondheid
  • persoonsgerichte zorg aan u te bieden en echt aan te sluiten op uw persoonlijke behoeften
  • de regie bij u zelf te laten en u te helpen uw eigen beslissingen te nemen

U kunt uw gezondheid testen m.b.v de volgende link en zelf bepalen wat voor u belangrijk is en wat u zou willen veranderen.

klik hier voor de test